Tehnica a fost cunoscută și în China, unde se numea „broderie cu acul de foc”. În România, dar și în alte părți ale Europei, pirogravura este cunoscută ca artă populară.
MATERIALELE:
În mod tradițional, materialul cel mai des folosit pentru pirogravură este lemnul.Cele mai potrivite sunt esențele de fag, tei și plop, care au o textură uniformă care nu interferează cu modelul desenat.Lemnul trebuie să fie bine șmirgheluit înainte, pentru a avea o suprafață fină, se poate lăcui după ce desenul e terminat.
Istoria pirogravurii.
Dispozitive de pirogravat. In acest moment, nimeni nu poate afirma cu certitudine cand a aparut prima data tehnica pirogravurii pe pamant. As spune ca tehnica pirogravurii a aparut dupa descoperirea si utilizarea focului de catre oameni. In vremuri preistorice aceasta tehnica a fost utilizata in scop decorativ pe pereti, obiecte vestimentare din piele si pe unelte confectionate din lemn, piatra sau os. In trecut, oamenii foloseau bucati de lemn arse in foc pentru a realiza diverse modele si desene.
Pestera Coliboia
Ulterior, odata cu dezvoltarea epocii fierului, s-a inceput folosirea de unelte din fier inrosit in foc pentru a pirograva pe diverse suprafete. Astazi, cele mai uzuale sunt aparatele electrice ce pot asigura o mare acuratete in tehnica pirogravurii.
Aceste echipamente se impart in doua categorii:
Dispozitive de tip letcon: asemanatoare ca si principiu cu letconul de lipit piese electronice, dispozitiv ce permite inlocuirea varfului (de obicei prin infiletare) cu diverse varfuri ca forma si dimensiune.
Dispozitive de tipul “creion cu ansa”, ansa ce se incalzeste in functie de reglajul ales de utilizator si cu ajutorul careia se pot obtine modele foarte fine. Se pot inlocui aceste anse cu unele avand diverse modele si marimi.
De precizat ca mai am mici retusuri de facut si de lacuit.
Pentru comenzi - scrieti-mi pe iasi.pyrography@gmail.com
Cu drag, Marian Mihaita
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu